Roskakatos

Ajatuksia jäteastialta ja astian vierestä

Kotitaloudet auttavat arkeologia

Teksti: 08.10.2009 15.10 Havainnot, Uusimmat

Ilman kotitalouksia tulevaisuuden arkeologit saisivat tietää kolmannen vuosituhannen elämästä paljon vähemmän.

Mitä suurempi osa historiallisesta tiedosta taltioidaan tietokoneelle, sitä valtavammat haasteet se luo niille arkeologeille, jotka joskus tutkivat meidän aikaamme. Miten katsoa videota tai valokuvaa, jos sen avaamiseen sopiva tietokone tai ohjelma eivät ole säilyneet maailmanhistorian myrskyissä?

Miten tutkia kirjoitettua tekstiä, jos paperit ovat palaneet eikä Word aukea?

Meidän rivitalomme asukkaat pyrkivät ratkaisemaan tämän pulman jo nyt. He auttavat arkeologeja kaikin keinoin tekemään mahdollisimman laajoja esinelöytöjä.

Eräs naapurini välittää tietoutta ruohonleikkuuvälineistä. Hän katsonee leikanneensa takapihansa nurmikon tältä vuodelta, joten hän on varmistanut siimaleikkurinsa päätymisen arkeologin tutkittavaksi.

Siimaleikkuriin ei pure lahosieni eikä ruoste.

Siimaleikkuriin ei pure lahosieni eikä ruoste.

Asukas jätti eräänä iltana trimmerinsä roskakatokseemme. Kohta joku toinen siirsi sen tieltään sekajäteastiaan, mistä roska-auto on kaiketi jo vienyt sen Ämmässuon kaatopaikalle Espooseen.

Siimaleikkuri on historiantutkijan kannalta oivallinen, sillä se ei katoa koskaan. Siinä missä viikate ja polttomoottorikäyttöinen perusklippo hautautuvat ruosteeseen, trimmeri pysyy aina vaan. Sen sähkömoottorin metalliosat ja virtajohto ehkä palaavat luonnonkiertoon, mutta laitteen muovikuoret ja siimanpätkät säilynevät maapallolla kauemmin kuin ihmislaji.

Koska jokainen pikkukivi katkaisee halvan leikkurin siiman ja koska konetta maata vasten painettaessa moottori vetää siiman kokonaan koteloonsa trimmerin alle, en itse ole käyttänyt omaa laitettani kuin kerran.

Koska siiman pyydystäminen näkyville vie kauemmin kuin takapihan nurmenleikkuu kynsisaksilla, olen säilyttänyt trimmeriäni varastossa ja ihmetellyt, mitä sille tekisin. Ei tuollaista kehtaa huutonetissäkään myydä edes yhdellä eurolla.

Naapurini on siis keksinyt siimaleikkurin parhaan ja jotakuinkin ainoan käyttötarkoituksen. Kaatopaikalta tai varastoni raunioista arkeologi sitä tutkikoon, rahoitusosuuteni hänen tieteenharjoittamisensa edistämiseen vain 19,90.

Lue lisää:
Kierrätyskeskus opastaa: SER-vastaanotto

Kommentoi

You must be logged in to post a comment.

  • Ilmoitukset