Roskakatos

Ajatuksia jäteastialta ja astian vierestä

Onneksi ei tarvitse tulkita energiajaetta

Teksti: 08.09.2009 10.09 Havainnot, Muut tuoreimmat, Uusimmat

En tiedä, mistä Raamatun kohdasta energiajae on alunperin löydetty, mutta hepreaa se on suomeksikin luettuna.

Vaikka suhtaudun kaikenlaiseen kierrätykseen myönteisesti, riemuitsen joka päivä siitä, että talossamme ei kerätä energiajaetta. Suurin osa naapureistani ei erottele edes pahvia, sanomalehtiä ja bio- tai sekajätettä omiin laatikoihinsa.

Itsestänikään ei olisi energiajakeen kierrättäjäksi. Energiajae on jo sanana täysin käsittämätön. Ilmeisesti jäte jakautuu Raamatun kertomusten tavoin erillisiin jakeisiin, ja tätä energiajaetta voidaan polttaa energiantuotannossa. Voimani hupenevat kuitenkin tyystin laskiämpärin äärellä, jos katson YTV:n (sittemmin muutaanut nimensä HSY:ksi) ohjeita “Mitä energiajakeeseen saa laittaa” ja “Mitä energiajakeeseen ei saa laittaa”.

Energiajakeeseen voi laittaa esimerkiksi elintarvikepakkauksia kuten margariinirasioita, jogurttipurkkeja ja juustojen muovikääreitä tai muovipusseja. Mutta sitten alkavat poikkeukset, jotka vaativat erillistä tiirailua.

Jos muovissa on nuolikolmio, jonka sisällä on tunnus 01, 02, 04, 05 ja 06, se käy energiajakeeseen. Jos pakkausmuovista löytyy tunnus 07, sekin sopii. Vaan jos muovi ei ole pakkausmuovia ja siinä on tunnus 07, sitä ei saa laittaa energiajaeastiaan.

Jos kertakäyttökumihanskat ovat lateksia tai nitriiliä, ne kuuluvat energiajakeeseen. Sen sijaan vinyyli- tai neopreenihanskat eivät kuulu.

Lajittelijan pitäisi huomata, että PVC-muovia ei pidä laittaa energiajakeeseen. “Nuolikolmion sisällä on tunnus 03, aina tunnusta ei kuitenkaan ole”, YTV valistaa.

Mapit, muovitaskut tai piirtoheitinkalvot eivät siis ole energiajaetta. CD-levyt, valokuvat ja negatiivit sen sijaan kyllä. Luottokortit eivät sovi energiajakeeseen, mutta muoviset virvoitusjuomakorit kyllä.

Jos lelu- ja autotarvikepakkauksista ei löydy merkkiä, joka osoittaisi, että ne eivät ole PVC-muovia, ne eivät sovi energiajakeeseen. Styroksin voi heittää energiajaekeräykseen, mutta jos kyseessä on kalalaatikko, se kuuluu sekajätteeseen.

Tässä vaiheessa on hyvä lopettaa tiedostaminen ja lähteä etsimään kahvilaa. Johtopäätös täytyy silti vetää ensin: energiajaekeräys on varma keino lisätä työllisyyttä.

Jotta energiajakeen kierrätys onnistuu, kaikkiin maamme roskakatoksiin pitää palkata ympärivuorokautinen jäteneuvoja, joka auttaa lajittelemaan sinne tuotujen roskapussien sisällön.

Aiheesta muualla:
HSY: Energiajae ja muovi
Helsingin yliopiston biologian opiskelijoiden ainejärjestö Symbioosin ohje: Energiajäte

Kommentoi

You must be logged in to post a comment.

  • Ilmoitukset