Roskakatos

Ajatuksia jäteastialta ja astian vierestä

Biojätepussini maatuu

Teksti: 27.10.2009 11.10 Muut tuoreimmat, Roskat ja jätteet, Uusimmat

Muovi ja sanomalehti auttavat tekemään nesteenkestävän biojätepaketin, joka maatuu kompostissa.

Aikani minäkin taivuttelin sanomalehdistä pussukoita, mutta koskaan en ollut tyytyväinen. Jos pussin teki helpoimman kautta, siitä tuli niin ohut, että nesteet valuivat lehden läpi. Jos pussista yritti tehdä paksumman, minun oli pakko käyttää niittejä.

Biojätepaketti syntyy vaikkapa ilmaisjakelulehdestä.

Biojätepaketti syntyy vaikkapa ilmaisjakelulehdestä.

Jotta sain biojätepussista hyvän, puuhaan tuntui menevän liian paljon aikaa. Ajankäytössä on toki kyse valinnoista, mutta en haluaisi valita elämääni kovin pitkiä jätteenkäsittelyn organisointirupeamia.

Myös henkilökohtaisilla ominaisuuksillani kuten avaruudellisella hahmotuskyvyllä tai sen puutteella saattaa olla osuutta asiaan. Minusta jätepussien taitteluohjeet muistuttavat enemmän edistyneiden harrastajien origamioppaiden kaavioita kolmimastoparkin rakentamiseksi kuin nopeaa tietä arjen helpottamiseen.

Nykyisen ratkaisuni keksin vahingossa. Yhdistin kaupan hedelmäpussit ja sanomalehden.

Laitan käytetyn hedelmäpussin pieneen biojäteastiaan. Päivän mittaan kippaan biojätteet siihen ja tyhjennän pussin illalla sanomalehden päälle. Kolmesta aukeamasta saa tiiviin paketin, joka kestää roskikselle asti.

Jos biojätteen joukossa ei ole kalaa tai maitotuotteita ja jos onnistuu kaatamaan jätteet lehteen niin, että pussi pysyy biojätesangossa paikallaan, sitä voi käyttää uudeleen muutaman päivän ajan.

Muutoin olen sitä mieltä, että maailma ei tuhoudu, vaikka yhden hengen taloudet laittaisivatkin biojätteensä sekajätteeseen.

Biojätepussien taitteluohjeita:
Yhteishyvä-lehden nettisivut
Biojäte Pipa -video
Rosk’n Roll Oy:n esitteet (PDF-ohje esitesivun lopussa)

  • Ilmoitukset