Roskakatos

Ajatuksia jäteastialta ja astian vierestä

Työkengät eivät kestä työtä tai vapaa-aikaa

Teksti: 11.04.2011 13.04 Mielen päällä juuri nyt, Muut tuoreimmat, Roskat ja jätteet, Testit, Uusimmat

Voisiko maailma olla sillä lailla rakennettu, että seitsemänkympin kengät kestäisivät ikuisesti? Ei voisi, ymmärrän kolmen vuoden kävelyn jälkeen.

Sievin työkengät sopivat kaltaiselleni leveäjalkaiselle suomalaismiehelle. Käytin sellaisia neljä vuotta pääkenkinäni toimistotyössä ja vapaa-ajalla. Nyt niistä ei olekaan muuhun kuin roskiksen täytteeksi.

Sievin kenkien pohjat alkoivat hajota noin kolmen vuoden käytön jälkeen.

Kun kengät maksavat 70 – 100 euroa, niiltä haluaisi kestävyyttä. Jatkuvassa käytössä nämä jalkineet kuluvat: pohjat alkoivat osoittaa hajoamisen merkkejä jo kolmannen kesän jälkeen ja vain saituus sai minut jatkamaan kenkien käyttöä.

Olettaakseni pohjien materiaalivalinta on loppun asti harkittua: ilmeisesti työkenkien suojaavat ominaisuudet heikkenevät ajan mittaan niin, että valmistaja haluaa varmistaa niiden rikkoutumisen ennen kuin kenkä pettääkin tilanteessa, jossa sen pitäisi suojata työntekijää iskulta tai staattiselta sähköltä.

Talouselämän lainalaisuudetkin vaikuttanevat asiaan. Mitä kauemmin kengät kestävät, sitä harvemmin niitä ostetaan ja sitä enemmän yhden kenkäparin pitäisi maksaa. Tuskin kukaan tavallinen tallaaja olisi valmis sijoittamaan esimerkiksi kaksituhatta euroa jalkineisiin, vaikka niille olisikin taattu puolen vuosisadan käyttöikä.

Testissä: Sievin työkengät
Ostovuosi: 2003
Hinta: noin 70 euroa.
Pääomakustannukset/vuosi: 20 euroa
Kahdella kenkäparilla todettu käyttöikä: 3,5 vuotta.

  • Ilmoitukset